Bir kadında yumurtlama dönemi 21 ila 35 günde bir adet döngüsü şeklindedir. Yumurtlama takibi de bu zaman takip edilerek kadının en doğurgan olduğu günlerin tespit edilmesine dayanır. Böylelikle gebelik şansı arttırılması amaçlanır. Sperm ilişki sonrasında 72 saat kadar canlı yaşar. Haftada 2 ya da 3 kez düzenli ilişkide bulunan bir çift için yumurta takibine ihtiyaç olmaz. Yumurtlama zamanları şimdilerde ultrason yardımı ile olmaktadır. Yumurtaların gelişimleri rahatlıkla tespit edilmektedir. Yumurtlama belirli bir yaş ve dönemden sonra her kadının biyolojik yapısında yaşanan bir durumdur. Bu süreç hamilelik için uygun günler anlamı taşır. Bir kadında adet döngüsü 28 gündür. Ve genelde de adet döneminin 11 ila 21. günleri arası da yumurtlama dönemidir.
Sağlıklı bir yumurta takibi yumurta hücresi içerisindeki küçük keseciklerden oluşan foliküllerin takibi ile olur. Ve her adet döngüsünde bunlardan bir tanesi büyüyerek çatlar ve içerisinden yumurta hücresi atılır. Foliküllerin büyüklüğü vajinal ultrason ile ölçülebilir. Bu işlem ağrısız ve basit bir işlemdir. Kısırlık işlemlerinde de yumurta tabi ki büyük önem taşıyan bir durumdur. Yumurtlama probleminin düzeltilmesi ile birlikte çoğu çift çocuk sahibi olabilmektedir. Bir kadında yumurtlama olayının gerçekleşip gerçekleşmediği hormon tetkikleri ve ultrason takibi ile anlaşılır.
Yumurta Takibi Yaptıranlarda Hamile Kalma Oranı
Yumurta takibinde foliküllerin gelişmesi durumu ilaç tedavisine göre değişkenlik gösterir. Bu gelişime bağlı olarak aşılama ya da tüp bebek işlemlerine geçiş yapılır.
Yumurtanın ömrü 24 saattir.
24 saat içerisinde sperm yumurtayı bulup döllemek zorundadır aksi takdirde gebelik şansı bir sonraki aya sarkar.
Çikolata kisti gibi durumlar kadında hamilelik durumunu olumsuz etkiler.
Yumurta takibi aşılama ve tüp bebek işlemlerinde önemlidir.
Hamileliğin gerçekleşmesi için hareketli sperm, olgunlaşmış yumurta, açık tüpler ve rahim zarı olması gereklidir. Sperm örnekleri öncelikle analiz edilir, hareketliliği ve sayısı tespiti yapılır. Yeterli olduğuna kanaat getirilirse değerlendirmeye alınır. Kemoterapi ya da ışın tedavisi gibi kanser mücadelesinde olan kadınlarda yumurtalık rezervleri azalmaya başlar. Çikolata kisti gibi problemleri olan kadınlarda yumurtalık rezervleri azalır. Yumurtlama takibi adet düzensizliği olan kadınlarda, ne zaman yumurtladığını bilinmeyen kadınlarda, düzenli ilişkide bulunmayan çiftlerde, kısırlık tedavilerinde yapılır. Yumurta bozukluğu sebepleri arasında stres ve bilinmeyen hastalıklar etkilidir. Bunda en çok rastlanılanı ise polikistik over hastalığıdır. Bu hastalığı yaşayan kadınlarda adet kanamaları seyrek olur, yumurtlama belirsizliği vardır, aşırı tüylenme mevcuttur.